share on fb

Αλλεργιογόνα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ » Αλλεργιογόνα

Allergens determination

  • Αναλύσεις του εργαστηρίου σε αλλεργιογόνα 
  •  
  • Gluten -Gliadin
  • Lactose
  • Casein
  • Milk
  • Soya
  • Peanut
  • Walnut
  • Cashews
  • Almond
  • Haselnut
  • Egg
  • Susame
  • Mustard
  • Beta Lactoglobulin
  • Buckwheat
  • Fish
  • Coconut
  • Celery

 

 

Λίστα 14 αλλεργιογόνων Συστατικά τροφίμων που πρέπει να δηλωθούν ως αλλεργιογόνα στην ΕΕ
1. Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, και συγκεκριμένα: σιτάρι (όπως συλλαβισμένος και σίτος khorasan), σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή τα υβριδισμένα στελέχη τους, και τα προϊόντα τους, εκτός από:
α) σιρόπια γλυκόζης με βάση το σιτάρι, συμπεριλαμβανομένης της δεξτρόζηςβ) μαλτοδεξτρίνες με βάση το σιτάρι(γ) σιρόπια γλυκόζης με βάση το κριθάριδ) δημητριακά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αλκοολικών αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης
2. Μαλακόστρακα και προϊόντα αυτών
3. Αυγά και προϊόντα αυτών
4. Ψάρια και τα προϊόντα τους, εκτός από:
α) ζελατίνη ψαριού που χρησιμοποιείται ως φορέας για παρασκευάσματα βιταμινών ή καροτενοειδώνβ) ζελατίνη ψαριού ή Isinglass που χρησιμοποιείται ως πρόστιμο στην μπύρα και το κρασί
5. Φιστίκια και προϊόντα τους
6. Σόγια και τα προϊόντα τους, εκτός από:
α) πλήρως εξευγενισμένο σογιέλαιο και λίπος(β) φυσικές μικτές τοκοφερόλες (E306), φυσική D-άλφα τοκοφερόλη, φυσική οξική D-άλφα τοκοφερόλη και φυσική ηλεκτρική D-άλφα τοκοφερόλη από πηγές σόγιας(γ) φυτοστερόλες και εστέρες φυτοστερολών που προέρχονται από φυτικά έλαια από πηγές σόγιαςδ) εστέρας φυτικής στανόλης που παράγεται από στερόλες φυτικών ελαίων από πηγές σόγιας
7. Γάλα και προϊόντα αυτού (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης), εκτός από:
α) ορός γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλκοολικών αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης(β) λακτιτόλη
8. Ξηροί καρποί, δηλαδή: αμύγδαλα (Amygdalus communis L.), φουντούκια (Corylus avellana), καρύδια (Juglans regia), κάσιους (Anacardium occidentale), καρύδια πεκάν (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), καρύδια Βραζιλίας (Bertholletia) excelsa), φιστίκια (Pistacia vera), macadamia ή Queensland (Macadamia ternifolia), και τα προϊόντα τους, εκτός από τους ξηρούς καρπούς που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αλκοολικών αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης
9. Σέλινο και προϊόντα αυτών
10. Μουστάρδα και προϊόντα αυτής
11. Σπόροι σουσαμιού και προϊόντα αυτών
12. Διοξείδιο του θείου και θειώδη άλατα σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg / kg ή 10 mg / l σε σχέση με το συνολικό SO2 που πρέπει να υπολογίζονται για προϊόντα όπως προτείνονται έτοιμα για κατανάλωση ή ως ανασυσταμένα σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών
13. Λούπινο και τα προϊόντα του
14. Μαλάκια και προϊόντα αυτών

 


Η νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις πληροφορίες για τα τρόφιμα στους καταναλωτές

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές τέθηκε σε εφαρμογή στις 13 Δεκεμβρίου 2014 . Η υποχρέωση παροχής πληροφοριών για τη διατροφή ισχύει από τις 13 Δεκεμβρίου 2016 .

Ο νέος νόμος συνδυάζει δύο οδηγίες σε έναν κανονισμό :

  • 2000/13 / ΕΚ - Επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση τροφίμων (ισχύει έως τις 12 Δεκεμβρίου 2014)
  • 90/496 / ΕΟΚ - Επισήμανση διατροφής για τρόφιμα.

Βασικές αλλαγές

  • Βελτιωμένη αναγνωσιμότητα των πληροφοριών (ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς για υποχρεωτικές πληροφορίες)
  • Σαφέστερη και εναρμονισμένη παρουσίαση αλλεργιογόνων (π.χ. σόγια, ξηροί καρποί, γλουτένη, λακτόζη) για προσυσκευασμένα τρόφιμα (έμφαση με γραμματοσειρά, στυλ ή χρώμα φόντου) στη λίστα των συστατικών
  • Υποχρεωτικές πληροφορίες για αλλεργιογόνα για μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων σε εστιατόρια και καφετέριες
  • Απαίτηση ορισμένων διατροφικών πληροφοριών για την πλειονότητα των προσυσκευασμένων επεξεργασμένων τροφίμων
  • Υποχρεωτικές πληροφορίες προέλευσης για νωπό κρέας από χοίρους, πρόβατα, αίγες και πουλερικά
  • Ίδιες απαιτήσεις επισήμανσης για online, εξ αποστάσεως πώληση ή αγορά σε κατάστημα
  • Κατάλογος κατασκευασμένων νανοϋλικών στα συστατικά
  • Ειδικές πληροφορίες σχετικά με τη φυτική προέλευση των εξευγενισμένων ελαίων και λιπών
  • Ενισχυμένοι κανόνες για την αποτροπή παραπλανητικών πρακτικών
  • Ένδειξη υποκατάστατου συστατικού για τρόφιμα «απομίμησης»
  • Σαφής ένδειξη " σχηματισμένου κρέατος " ή " σχηματισμένου ψαριού "
  • Σαφής ένδειξη των προϊόντων απόψυξης .

Ο κανονισμός διευκρινίζει στο άρθρο 8 τις ευθύνες των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων όσον αφορά τις πληροφορίες για τα τρόφιμα.

Βασικές πληροφορίες για την έγκριση του κανονισμού

Ημερολόγιο έγκρισης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011

Περισσότερα για την αρχική πρόταση της Επιτροπής

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών εξέτασε ορισμένα ζητήματα επισήμανσης. Προκειμένου να παρέχουμε μια πιο συνεκτική βάση στο μέλλον και να επαναπροσδιορίσουμε τα θεμέλια της προσέγγισής μας, ξεκινήσαμε διάλογο με τους βασικούς μας ενδιαφερόμενους στα καθιερωμένα συμβουλευτικά φόρουμ μας.

Το βασικό έγγραφο που χρησιμοποιήθηκε για την πλαισίωση αυτών των συζητήσεων έχει σταλεί στα κράτη μέλη και συζητήθηκε επίσης κατά τις συνεδριάσεις των ακόλουθων ομάδων:

  • Συμβουλευτική ομάδα για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων και των φυτών
  • Ευρωπαϊκή συμβουλευτική ομάδα καταναλωτών
  • Δίκτυο πολιτικής καταναλωτών ανώτερων υπαλλήλων καταναλωτών
  • Φόρουμ πολιτικής για την υγεία

Οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν επίσης να στείλουν τις ατομικές απαντήσεις τους έως τις 16 Ιουνίου 2006. Μια περίληψη (τελευταία ενημέρωση στις 05-03-2007) αυτών των απαντήσεων και των μεμονωμένων απαντήσεων είναι διαθέσιμη.

Φωτογραφίες