Νέα Τρόφιμα (Novel foods)
Γενικά
Νέο τρόφιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή
Νομοθεσία, είναι το τρόφιμο ή το συστατικό τροφίμου που δεν είχε
χρησιμοποιηθεί ευρέως (για ανθρώπινη κατανάλωση) πριν από το Μάιο του
1997, ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός ΕΚ 258/97. Αυτός ο
ορισμός περιλαμβάνει επίσης και νέες παραγωγικές διεργασίες από τις
οποίες προκύπτει προϊόν που διαθέτει σημαντικές διαφορές στη σύσταση ή
στα θρεπτικά συστατικά. Πρόσθετα τροφίμων, αρτυματικές ύλες και
διαλύτες εκχύλισης εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής άλλων κοινοτικών
διατάξεων. Όλα τα νέα τρόφιμα και τα νέα συστατικά τροφίμων υπάγονται
στον παραπάνω Κανονισμό.
Δείτε εδώ το ενοποιημένο κείμενο του Κανονισμού 258/97
Έγκριση
Με σκοπό να διασφαλιστεί η προστασία της
ανθρώπινης υγείας, τα νέα τρόφιμα υποβάλλονται σε αξιολόγηση ασφάλειας
πριν κυκλοφορήσουν στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η έγκριση κυκλοφορίας στην
αγορά ενός νέου τροφίμου είναι μια διαδικασία που απαιτεί διάφορα
στάδια , με οριοθετημένα χρονικά περιθώρια . Οι εγκρίσεις που μέχρι
σήμερα έχουν δοθεί είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:
http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/
novelfood/authorisations_en.htm
Οι αιτήσεις για έγκριση που έχουν έως τώρα υποβληθεί είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:
http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/
novelfood/app_list_en.pdf
Επισήμανση
Επιπλέον ενδείξεις από αυτές που προβλέπει η
οριζόντια Οδηγία 2000/13/ΕΚ για την επισήμανση των τροφίμων, για τα νέα
τρόφιμα είναι αυτές που περιλαμβάνει το ’ρθρο 8 του Κανονισμού
ΕΚ/258/97. Ειδικότερα για την επισήμανση των τροφίμων και των
συστατικών τροφίμων με προσθήκη φυτοστερόλων, φυτοστερολεστέρων,
φυτοστανόλων ή φυτοστανολεστέρων ισχύει ο Κανονισμός 608/2004.
Φωτογραφίες