share on fb share on twitter

Ρυπαντές

MRLS - LEGISLATION » Ρυπαντές

  Γενικά

Οι βασικές κοινοτικές διαδικασίες σχετικά με τους ρυπαντές αναφέρονται στον Κανονισμό 315/93 ΕΚ όπως αυτή τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό 1882/2003 ΕΚ (δείτε εδώ το ενοποιημένο κείμενο)
Ως «πρόσμειξη» νοείται οιαδήποτε ουσία δεν προστίθεται σκοπίμως στο τρόφιμο αλλά περιέχεται όμως σ' αυτό ως αποτέλεσμα της παραγωγής, της παρασκευής, της μεταποίησης, της προετοιμασίας, της επεξεργασίας, της πρώτης και της δεύτερης συσκευασίας, της μεταφοράς ή αποθήκευσης του εν λόγω τροφίμου ή ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από το περιβάλλον.
Η περιεκτικότητα σε προσμείξεις πρέπει να διατηρείται σε επίπεδα όσο το δυνατόν χαμηλότερα, τα οποία μπορούν να επιτευχθούν εύλογα μέσω της εφαρμογής ορθών πρακτικών
Από 01.03.2007, ισχύει ο Κανονισμός 1881/2006 για τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα όπως οι μυκοτοξίνες, τα νιτρικά, τα βαρέα μέταλλα, οι διοξίνες, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες
Ο Κανονισμός 1881/2006 τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό 629/2008 .

 

  Δειγματοληψία & μέθοδοι ανάλυσης

Οδηγία 2005/10/ΕΚ της Επιτροπής για την καθιέρωση τρόπων δειγματοληψίας και μεθόδων ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των μέγιστων περιεκτικοτήτων βενζο(a)πυρενίου στα τρόφιμα
Οδηγία 2005/4/ΕΚ της Επιτροπής για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/22/ΕΚ για την καθιέρωση τρόπων δειγματοληψίας και μεθόδων ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των συγκεντρώσεων μολύβδου, καδμίου, υδραργύρου και 3-MCPD στα τρόφιμα
Από 01.06.2007 εφαρμόζεται ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ.333/2007 της Επιτροπής, για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μολύβδου, καδμίου,υδραργύρου, ανόργανου κασσιτέρου, 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης και βενζο[a]πυρενίου στα τρόφιμα
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 401/2006 της Επιτροπής για τον καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μυκοτοξινών στα τρόφιμα
Κανονισμός 1882/2006 για καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων νιτρικών ιόντων σε ορισμένα τρόφιμα
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1883/2006 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, για καθορισμό των μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων των διοξινών και των παρόμοιων με τις διοξίνες PCBs σε ορισμένα τρόφιμα

 

  Αλλες νομοθετικές πράξεις

Απόφαση 2006/504/ΕΚ της επιτροπής σχετικά με τους ειδικούς όρους για ορισμένα τρόφιμα εισαγωγής από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω του κινδύνου μόλυνσής τους από αφλατοξίνες. Με την Απόφαση αυτή καταργούνται οι Αποφάσεις 2000/49/ΕΚ, 2002/79/ΕΚ, 2002/80/ΕΚ, 2003/493/ΕΚ και 2005/85/ΕΚ
Σύσταση της Επιτροπής (2006/88/ΕΚ) για τη μείωση της παρουσίας διοξινών, φουρανίων και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων στις ζωοτροφές και στα τρόφιμα
Σύσταση 2006/583/ΕΚ της Επιτροπής για την πρόληψη και τη μείωση των τοξινών από μύκητες του γένους Fusarium στα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών

Σύσταση της Επιτροπής (2007/196/ΕΚ) σχετικά με την παρακολούθηση της παρουσίας φουρανίου στα τρόφιμα

Φωτογραφίες